Aanvragen van het theorie examen

Auto theorie examen aanvragen 

Op de website van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) kun je via Mijn CBR het theorie examen voor je autorijbewijs aanvragen. Dit doe je door middel van in te loggen met je DigiD gegevens. Ben je niet in het bezit van een DigiD code, dan dien je deze (opnieuw) aan te vragen. Het aanvragen van deze gegevens doe je via de website van DigiD en is geheel kosteloos. Wel kan het tot een werkweek duren voordat je de gegevens zult ontvangen. Naast dat jezelf het examen kunt aanvragen, zijn er ook veel rijscholen die dit voor je kunnen doen. Hiervoor worden wel extra kosten gerekend. 

Vraag je auto theorie examen nooit op een andere manier aan dan bovenstaande twee opties. Er zijn namelijk ook websites waar je het examen kunt reserveren, maar hier worden hoge kosten voor gerekend. Een klassikaal theorie examen in het Nederlands kost 33 euro, maar er kunnen toeslagen in rekening worden gebracht. Mocht je het examen bijvoorbeeld in het engels willen afleggen, s avonds of wanneer je het examen individueel wilt afleggen zullen er toeslagen worden berekend.

Het aanvragen van het theorie examen

Het auto theorie examen aanvragen is vrij simpel. Allereerst dien je de website van het CBR te bezoeken en naar de ‘Mijn CBR’ pagina  te gaan. Hier kun je inloggen met jouw DigiD gegevens. Nadat je succesvol bent ingelogd zie je de optie ‘Examen reserveren’. Kies hiervoor en selecteer ‘Theorie examen auto’. Volg nu een aantal instructies op het scherm. Zo dien je aan te geven voor welk voertuig je examen wilt doen, de gewenste datum en tijd en in welke taal je het examen af wilt nemen. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld dien je enkel nog te betalen. Betaling voor het theorie examen gaat via iDEAL. Je zult na de betaling een bevestigingsmail ontvangen met alle belangrijke gegevens. Ook kun je Mijn CBR bezoeken om alle gegevens over je reservering terug te vinden.

De aanvraag voor het theorie examen wijzigen

Wil je het auto theorie examen vervroegen? Dan dien je dit binnen zeven dagen voor de datum van het examen door te geven. Dit is overigens enkel mogelijk wanneer er nog een plek vrij is op een andere datum. Buiten de zeven dagen kun je eventueel ook nog het theorie examen verplaatsen naar een ander tijdstip.