Tips voor het theorie examen

9 tips om te slagen voor het auto theorie examen

Iedereen wilt natuurlijk in één keer slagen voor het auto theorie examen, maar slechts de helft van alle kandidaten slaagt de eerste keer. Daarom hebben wij 9 tips om te slagen voor het auto theorie examen hieronder op rijtje gezet.

Tip 1: Bereid je goed voor!

Misschien wat vanzelfsprekend, maar uit ervaring blijkt dat veel kandidaten te makkelijk denken over het theorie examen en zakken daardoor de eerste keer. Zorg dus voor een goede instelling en voorbereiding.

Tip 2: Begin op tijd met het leren van de leerstof

Je weet zelf het beste hoe goed je kunt leren en hoe snel je iets oppakt. Afhankelijk of je een klassikaal- of individueel examen kiest, is er een wachtrij voor het CBR examen. Kies voor een examendata dat je voldoende de tijd geeft om jezelf voor te bereiden. Zorg dat je de leerstof al in huis hebt alvorens je een datum uitkiest. Maak van te voren een goede planning en houd je gedurende de voorbereiding aan de vooropgestelde doelen. Had je voor jezelf afgesproken dat je dagelijks een uur aan de leerstof wilt besteden? Doe dit dan ook.    

Tip 3: Toepassen in praktijk

De leerstof kun je ook zonder dat je rijles volgt in praktijk toepassen. Loop je de deur uit of fiets je ergens naar toe, dan kom je genoeg verkeersborden en verkeerssituaties tegen die je kunt verwachten tijdens het theorie examen. Wat betekent het verkeersbord dat je tegenkomt of welke auto moet voorrang geven op een bepaald kruispunt? Het toepassen van de leerstof maakt het leren een stuk leuker en efficiënter.

Tip 4: Voorkom dat je fouten nogmaals maakt

Tijdens het leren van de leerstof voor het theorie examen zul je merken dat je niet op elk onderdeel even goed zult scoren. Noteer welke onderdelen je lastig vindt en neem deze onderdelen extra goed door. Focus je op de fouten die je hebt gemaakt en zorg ervoor dat je deze tijdens de volgende oefenexamen of overhoring niet nogmaals zult maken. Het herhalen van de leerstof is een belangrijk onderdeel van het voorbereiden voor het theorie examen.

Tip 5: Vertrouw in jezelf

Wanneer het even niet meezit is het niet vreemd als de moed je in de schoenen zakt. Dit is helemaal niet erg, want heel veel kandidaten ervaren dit, maar probeer hier niet te lang over te piekeren. Neem het onderdeel waar je minder goed op scoort nogmaals door totdat je de eerder gemaakte fouten niet opnieuw zult maken. Je zult merken dat wanneer je progressie boekt ook je zelfvertrouwen een boost krijgt. Met een goede voorbereiding is er geen reden tot paniek.

Tip 6: Herhaal de leerstof

Na het bestuderen van alle hoofdstukken, zul je merken dat niet alle onderdelen zijn blijven hangen. Neem de samenvatting van de hoofdstukken één voor één door en focus je in het begin vooral op de hoofdstukken die je lastig vindt. Later is het aan te raden om alles nogmaals door te nemen alvorens je gaat beginnen met het maken van de oefenexamens.

Tip 7: Test jezelf door middel van het maken van theorie examens

Denk je dat je leerstof voldoende onder de knie hebt? Dan is het tijd om dit te testen door middel van het maken van de theorie examen. Het is misschien verleidelijk om dit te doen bij verschillende gratis aanbieders, maar vaak zijn deze examens verouderd of geven geen realistisch beeld weer van je slagingskans. De examens die je vindt op onze website zijn up-to-date en komen zo nauwkeurig mogelijk overheen met een auto theorie examen van het CBR.

Tip 8: Onderschat het theorie examen niet

Veel kandidaten maken de fout om het theorie examen de eerste keer te onderschatten. Het is niet voor niets dat slechts de helft van alle kandidaten de eerste keer slaagt.

Tip 9: Begin uitgerust aan het theorie examen

Zorg dat je de nacht voor het examen een goede nachtrust hebt gehad en zorg voor een goede maaltijd voordat je aan het examen begint.

Door het volgen van bovenstaande tips voor het auto theorie examen hebben wij er alle vertrouwen in dat je zult slagen voor het examen. Wij wensen je in ieder geval veel succes.