Soorten theorie examens

Soorten auto theorie examens

Het auto theorie examen van het CBR kent twee verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een klassikaal examen en een individueel examen. Beiden varianten bestaan uit dezelfde vragen. Het enigste verschil is dat je met het klassikaal theorie examen met medekandidaten het examen aflegt. Je kunt met het individueel examen in alle rust het examen afleggen en krijgt overigens ook wat extra tijd. Deze variant is wel duurder dan het klassikaal theorie examen.

Voor welk type examen moet ik kiezen?

Je kunt dus kiezen tussen twee verschillende soorten auto theorie examens. Hieronder leggen we uit voor wie het klassikaal examen en voor wie het individueel examen geschikt is. 

Het klassikale examen is eigenlijk geschikt voor iedereen ouder dan 15 jaar die het theorie examen in het Nederlands of Engels wilt afnemen. Je kunt het examen online via Mijn CBR aanvragen. Bekijk hier de kosten.

Het individueel examen is geschikt voor kandidaten die moeite hebben met het maken van een examen in een groep en dit liever in alle rust willen doen. Ook het individueel theorie examen kan worden gemaakt door iedereen ouder dan 15 jaar. Daarnaast dien je voor deze mogelijkheid te kiezen als je het examen in een andere taal dan Nederlands of Engels wilt afnemen. De kandidaat moet zelf een tolk regelen en dient dit minimaal twee weken voor de examendatum te doen. Het individueel theorie kan overigens uitsluitend door de rijschool aangevraagd worden. Bekijk hier de kosten.

Wil je kiezen voor het individueel theorie examen?

Een individueel examen heeft zo zijn voordelen ten opzichte van de klassikale variant. Gemiddeld is een kandidaat tijdens een klassikaal examen 30 minuten kwijt. Bij een individueel examen krijg je 60 minuten de tijd en ontvang je overigens extra begeleiding van een medewerker van het CBR. Zo worden de vragen voorgelezen en waar nodig is extra toegelicht. Ook zijn de tijdslimieten van de vragen een stuk soepeler. Mocht het echter te lang duren, dan zal de medewerker verder gaan naar de volgende vraag. Door de bovenstaande aanpassingen van het examen is het met name geschikt voor mensen met bijvoorbeeld autisme, ernstige dyslexie of wanneer je last hebt van zware faalangst.