CBR theorie examen

CBR theorie examen

Of je nu je auto-, motor- of bromfietsrijbewijs wilt halen, je dient zowel het theorie examen als het praktijkexamen succesvol af te ronden. Om hiervoor te slagen zul je de verkeersregels en verkeerswetten moeten leren. Dit is momenteel een stuk eenvoudiger geworden dan vroeger. Nu kun je de leerstof online leren en kun je jouw kennis direct toetsen door het maken van oefenexamens.

Je zult eerst succesvol het theorie examen moeten afronden, alvorens je aan de tussentijdse toets of het rijexamen mag beginnen.

Belangrijk om te weten over het CBR theorie examen

Om het theorie examen van het CBR te kunnen afnemen moet je eerst een afspraak maken. Dit kun je zelf doen via Mijn CBR of je kunt het laten doen door de rijschool. Voor de laatste optie wordt er vaak extra kosten in rekening gebracht. Hou er rekening mee dat er voor examens een wachttijd geldt. Dit kan meerdere weken duren, dus wacht niet met het aanvragen totdat je alle leerstof onder de knie hebt.

Het maken van een afspraak voor het CBR theorie examen is vrij eenvoudig en zeer snel geregeld. Op de website van het CBR kun je via Mijn CBR inloggen met je DigiD gegevens. Mocht je nog niet in het bezit zijn van deze gegevens, dan kun je deze gratis via de website van DigiD aanvragen. Via Mijn CBR kun je een gewenste datum en examencentra selecteren. De examendata en tijd kan tot zeven dagen voor de datum van het examen worden gewijzigd, mits er op een andere dag een plek vrij is. Na de zeven dagen kan het examen alleen nog worden verzet naar een later tijdstip.

Aangeraden is om minstens vijftien minuten voordat het examen begint aanwezig te zijn op het CBR examencentra. Als je te laat komt, mag je het examen niet afnemen en ben je de gemaakte kosten kwijt. 

Wat neem je mee?

Naar het CBR theorie examen neem je in ieder geval een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee naar het examen. Zonder één van deze twee documenten mag je niet deelnemen aan het examen. 

Klassikaal examen of individueel examen

Het CBR theorie examen kent twee verschillende varianten; het klassikaal theorie examen en het individueel theorie examen. Beiden varianten hebben zo hun voordelen en hieronder zullen wij in het kort uitleggen voor wie het klassikaal examen of het individueel examen geschikt is.

Klassikaal examen

Iedereen ouder dan 15 jaar kan zich aanmelden voor het klassikaal theorie examen. Deze optie wordt door de meeste kandidaten gekozen. Je zult samen met andere kandidaten het theorie examen afnemen in het Nederlands of Engels. Het standaard klassikaal theorie examen kost 33 euro, mits er geen toeslagen worden gerekend voor bijvoorbeeld extra tijd of wanneer de kandidaat het examen wilt afnemen in het weekend of in de avonduren.

Individueel examen

Dan is er nog het individueel theorie examen. Ook deze variant is voor iedereen ouder dan 15 jaar beschikbaar, mits de persoon in het bezit is van een geldig identiteitsbewijs natuurlijk. Overigens kan het individueel theorie examen niet door de kandidaat zelf worden aangevraagd, maar enkel door de rijschoolhouder. Deze variant is naast Nederlands en Engels ook in andere talen af te nemen. Een groot voordeel aan dit examen is dat je het examen af kunt nemen in alle rust en extra aandacht krijgt van een medewerker van het CBR. Zo worden de vragen voorgelezen en waar nodig is toegelicht. De kandidaat moet overigens wel zelf een tolk regelen en de kosten van de tolk komen bovenop de kosten van het theorie examen zelf. De kosten voor het individueel theorie examen bedragen 87,50.