Kosten van het theorie examen

Kosten van het motor theorie examen

De standaardkosten voor het motor theorie examen in het Nederlands of Engels bedragen 33 euro. Wil je het examen tijdens de avonduren of in het weekend afnemen? Dan wordt er door het CBR een toeslag van 4,50 euro in rekening gebracht. Wanneer je extra tijd nodig hebt, komt hier nog eens 10,50 euro bovenop. Ook kun je het motor theorie examen individueel afnemen. De kosten hiervoor bedragen 87,45 euro.

Het theorie examen is ook af te leggen in een andere taal dan het Nederlands en Engels. Hiervoor dien jezelf een tolk te regelen. De kosten voor de tolk zijn ook voor de kandidaat zelf en deze mogelijkheid wordt enkel aangeboden als je kiest voor een individueel examen.

Bovenstaande kosten gelden enkel wanneer jezelf het theorie examen aanvraagt. Je kunt betalen via iDEAL en dit kun je eenvoudig regelen via Mijn CBR. Je kunt dit ook laten regelen door de rijschool. Zij zullen hiervoor wel extra kosten in rekening brengen.

Kosten terugkrijgen bij het missen van het examen

In bepaalde gevallen kun je aanspraak maken voor het terugkrijgen van de gemaakte kosten. Dit kan uitsluitend in bepaalde gevallen. Hieronder zullen wij vermelden welke redenen als een geldige reden worden beschouwt. Overigens dien je binnen 14 dagen na de examendatum het restitutieformulier met bewijs op te sturen naar het CBR.

Is één van onderstaande gevallen van toepassing, dan kun je aanspraak maken om je geld terug te krijgen:

Als het voor de kandidaat door een medische reden niet mogelijk is om naar het examencentra te komen of het examen af te leggen. Hier dien je wel bewijs mee te sturen. Dit kan bijvoorbeeld een verklaring zijn van een arts.

In geval van het overlijden van een naast familielid kun je de kosten van het theorie examen terugkrijgen. Ook hierbij dien je een bewijsstuk met het restitutieformulier mee te sturen. 

Wanneer je als militair op korte termijn wordt uitgezonden kun je aanspraak maken om de kosten voor het examen terug te krijgen. Net als bovenstaande redenen dien je hiervoor een bewijsstuk naar het CBR op te sturen.

In overige gevallen kun je de gemaakte kosten voor het motor theorie examen niet terugkrijgen .