Soorten theorie examens

Soorten motor theorie examens

Je kunt kiezen tussen twee verschillende motor theorie examen varianten. Zo kun je het examen klassikaal afnemen of kun je kiezen om het theorie examen individueel af te nemen. Tijdens het individueel examen neem je het examen niet met medekandidaten af, maar neem je het alleen af. Ook krijg je extra tijd om de vragen te beantwoorden en worden de vragen door een medewerker van het CBR voorgelezen en waar nodig is toegelicht. De laatste variant is wel een stuk duurder.

Voor welk type motor theorie examen moet ik kiezen?

Je hebt dus de keuze uit een klassikaal examen of individueel examen. Hieronder leggen wij uit voor wie het klassikaal en individueel examen geschikt is.

Eigenlijk is het klassikaal examen geschikt voor iedereen ouder dan 15 jaar die het examen wilt afnemen in het Nederlands of Engels. De aanvraag kun je via Mijn CBR regelen. Hier kun je de kosten terugvinden.

Dan is er nog de andere mogelijkheid. Een individueel examen wordt minder vaak gekozen en is vooral geschikt voor kandidaten die het examen in alle rust willen afnemen of voor mensen die het examen in een andere taal dan het Nederlands of Engels willen afnemen. De kandidaat moet in het laatste geval zelf een tolk regelen en dient dit minimaal twee weken voor de datum van het examen geregeld te hebben. Ook is het individueel motor theorie examen is voor iedereen ouder dan 15 jaar beschikbaar. Echter kan de kandidaat deze variant niet zelf aanvragen, maar kan dit enkel door de rijschool worden geregeld.

Wil je kiezen voor het individueel motor theorie examen?

Het individueel theorie examen heeft zo zijn voordelen ten opzichte van het klassikaal examen. Gemiddeld besteed een kandidaat 30 minuten aan het theorie examen. Bij het individueel examen krijgt de kandidaat 60 minuten de tijd en ontvangt extra begeleiding van een medewerker van het CBR. Zo worden de vragen voorgelezen en waar nodig is worden de vragen verder toegelicht. Ook is er geen tijdslimiet bij de vragen, maar mocht het echt te lang duren, dan zal de medewerker overgaan naar de volgende vraag. Deze variant is met name geschikt voor mensen met zware faalangst, autisme of dyslexie.