Tips voor het theorie examen

9 tips om te slagen voor het motor theorie examen

Je wilt natuurlijk de eerste keer direct slagen voor je theorie examen. Helaas lukt dat maar bij slechts 55 procent van de kandidaten. Er is dus een redelijk hoog percentage kandidaten dat niet slaagt. Daarom hebben wij hieronder 9 tips op een rijtje gezet, waarmee je de kans vergroot op het behalen van je motor theorie examen.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar toch wordt het theorie examen door veel kandidaten onderschat. Een goede voorbereiding en instelling is erg belangrijk.

Tip 2: Begin niet te laat met het leren van de leerstof

Zorg voordat je aan de voorbereiding begint met het opstellen van een planning. Kies voor een examendata dat je voldoende te tijd geeft om je voor te bereiden op het examen. Zelf kun je het beste inschatten hoeveel tijd je nodig zult hebben om de leerstof onder de knie te krijgen. Dit is namelijk per persoon verschillend.

Tip 3: Pas de leerstof toe in praktijk

De leerstof is eenvoudig toe te passen in praktijk. Loop je bijvoorbeeld de deur uit of fiets of rij je ergens met de auto naar toe, je komt genoeg verkeersborden en verkeerssituaties tegen die aansluiten op de leerstof voor het motor theorie examen. Om de leerstof in praktijk toe te passen maak je het leren niet alleen efficiënter, maar ook een stuk leuker.

Tip 4: Voorkom eerder gemaakte fouten

Noteer na het maken van de theorie examens welke fouten je hebt gemaakt. Zoek in je theorieboek op in welk hoofdstuk hier dieper op wordt ingegaan en neem dit hoofdstuk extra goed door. Hopelijk zul je tijdens het maken van de volgende oefentoets niet meer dezelfde fout maken.

Tip 5: Heb vertrouwen in jezelf

Veel kandidaten zullen ervaren dat ze op een bepaald moment tijdens het maken van de oefenexamens steeds dezelfde hoeveelheid fouten maken. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vertrouwen in jezelf krijgt. Weet dat je niet de enigste bent die dit ervaart en door genoeg te leren zul je weer progressie zien. Het duurt op een gegeven alleen wat langer.

Tip 6: Herhalen van de leerstof

Nadat je alle hoofdstukken hebt doorgenomen, zul je merken dat je bepaalde onderdelen lastiger vindt. Focus je als eerst op deze hoofdstukken alvorens je de andere hoofdstukken opnieuw doorneemt. Het is overigens wel aangeraden om deze hoofdstukken op een later moment alsnog door te nemen. Herhalen van de leerstof is erg belangrijk bij het voorbereiden voor het motor theorie examen.

Tip 7: Test je kennis

Het maken van oefenexamens is een goede manier om je kennis over de leerstof te testen. De theorie examens die je vindt op onze websites zijn up-to-date en komen overeen met de motor theorie examens van het CBR. Er zijn op het internet genoeg gratis examens te vinden, maar vaak zijn deze verouderd of geven geen realistisch beeld weer van de slagingskans.

Tip 8: Onderschat het examen niet

45 procent van alle kandidaten slaagt er niet in om de eerste keer te slagen voor het examen. Dit is een vrij hoog percentage. Onderschat het motor theorie examen daarom niet en zorg voor een goede voorbereiding.

Tip 9: Ga uitgerust naar het examencentra toe

Zorg dat je uitgerust begint aan het motor theorie examen. Zorg voor een goede nachtrust en een goede maaltijd.

Wij hebben er vertrouwen in dat je met de 9 tips hierboven zult slagen voor het theorie examen voor je motorrijbewijs. Wij wensen je in ieder geval veel succes.