Verloop van het theorie examen

Verloop van het auto theorie examen

Zorg dat je minimaal een kwartier voordat het theorie examen begint aanwezig bent op de examenlocatie. Bij aankomst meld je je aan bij het aanmeldpunt. Voordat je de wachtruimte betreed, moet je spullen zoals je telefoon in één van de lockers opbergen. In de wachtruimte kun je op een scherm zien wanneer je aan de beurt bent en aan kunt melden bij de balie. Hier wordt door een medewerker een tafel aan je toegekend en wordt je paspoort of ID gecontroleerd. Bovenstaande stappen gelden zowel voor het klassikaal- als voor het individueel examen.

Tijdens het theorie examen

Met het verkregen reserveringsnummer log je in op een touchscreen. Alvorens het examen begint beantwoord je een aantal oefenvragen. Na de oefenvragen begint het officiële auto theorie examen. Deze bestaat uit twee delen met in totaal 65 vragen. 

Het eerste deel van het auto theorie examen

Het eerste onderdeel is gevaarherkenning. Gevaarherkenning is sinds 2009 een onderdeel van het CBR examen voor het autorijbewijs. Tijdens dit onderdeel geef je aan de hand van een afbeelding met een verkeerssituatie aan of je dient te remmen, gas los moet laten of niets hoeft te doen. Je hebt dus per vraag de keuze uit drie verschillende antwoordmogelijkheden. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen en je krijgt per vraag acht seconden de tijd om een antwoord te geven. Bij een individueel examen krijg je extra tijd voor de vragen.

Het tweede deel van het auto theorie examen

Het tweede deel van het auto theorie examen gaat over je kennis over verkeersinzicht en verkeersregels. Tijdens verkeersregels wordt je kennis van verkeersborden en de regels in het verkeer getoetst. Tijdens het onderdeel verkeersinzicht wordt er niet getest over wat er in de wet staat voorgeschreven, maar wat er vervolgens jou verstandig en veilig is om te doen in een bepaalde verkeerssituatie. Het tweede deel bestaat uit 40 meerkeuzevragen, invulvragen en ja/nee vragen. Je kunt 10 vragen verwachten over verkeersinzicht en 30 vragen over de verkeersregels.

Na het auto theorie examen

Nadat je klaar bent met het auto theorie examen krijg je direct de uitslag in beeld te zien. Ook wordt er kort de fouten in beeld getoond. Dit is handig om je voor te bereiden op het herexamen, indien dit van toepassing is natuurlijk.