Verloop van het examen

Verloop van het motor theorie examen

Onderstaande stappen gelden voor het klassikaal examen en voor het individueel examen.

Zorg dat je ruim van te voren aanwezig bent op het CBR examencentra. Aangeraden is om minstens een kwartier van te voren aanwezig te zijn. Bij aankomst meld je je aan bij het aanmeldpunt en berg je spullen, zoals mobiele telefoons in één van de kluisjes op. Daarna betreed je de wachtruimte waar op een scherm wordt aangegeven wanneer je aan de beurt bent. Vervolgens dien je je aan te melden bij de balie, waar je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd en een tafel krijgt toegewezen.

Tijdens het motor theorie examen

Je kunt beginnen met het theorie examen door in te loggen met je reserveringsnummer. Na het inloggen doorloop je eerst een aantal oefenvragen. Hierna kun je beginnen met de officiële vragen voor het motor theorie examen. 

Het theorie examen bestaat uit 50 ja/nee vragen, open vragen en meerkeuzevragen. De vragen zullen aan de hand van afbeeldingen met verkeerssituaties gesteld worden. Naast de afbeeldingen worden de vragen gesteld. Aan de hand van de vragen wordt je kennis van de verkeersregels, milieu en voertuigtechniek, verkeersinzicht en verantwoord rijgedrag getest.

Na het motor theorie examen

Na het afronden van het examen krijg je direct de uitslag op het scherm te zien. Ook worden eventuele fouten op het scherm getoond. Deze fouten kunnen je helpen bij het herexamen, mits dat nodig is natuurlijk. Wanneer je bent gezakt dien je het examen opnieuw aan te vragen via Mijn CBR of via de rijschoolhouder.