Hoeveel rijlessen heb ik nodig voor het autorijbewijs?

rijlessen

Wil jij binnenkort je rijbewijs halen, maar vraag je je af hoeveel rijlessen je hiervoor nodig hebt? We kunnen natuurlijk niet precies vertellen hoe lang jij bezig gaat zijn met lessen. Maar het CBR heeft wel een gemiddelde uitgerekend. Zo kun jij een beetje inschatten hoe lang het duurt om je rijbewijs te halen en hoeveel geld het jou ongeveer gaat kosten. Hieronder geven we je informatie over het gemiddeld aantal rijlessen. Houd er rekening mee dat dit aantal voor jou kan afwijken; zowel naar boven als naar beneden. 

Het gemiddelde aantal rijlessen volgens het CBR

Omdat veel mensen zich afvragen hoeveel rijlessen zij nodig hebben voor het autorijbewijs, heeft het CBR een gemiddelde uitgerekend. Volgens een onderzoek van het CBR in 2021 ligt het gemiddeld aantal uren op ongeveer 43. Maar het kan maar zo zijn dat jij minder of juist meer lessen nodig hebt. Niet iedereen leert even snel en daarom kan het aantal rijlessen erg afwijken. 

Wil je graag weten hoe lang jij bezig gaat zijn met het halen van je autorijbewijs? Vraag dan de instructeur van je rijschool om in te schatten hoeveel rijlessen in Utrecht, Amsterdam of een andere stad je nodig hebt. Natuurlijk kan hij/zij dat niet na één les zeggen, maar als je al een langere tijd aan het lessen bent, kan de instructeur het aantal benodigde lesuren waarschijnlijk wel inschatten. 

rijles

De factoren die van invloed zijn op het aantal lesuren

Hoeveel rijlessen je nodig hebt, hangt af van de volgende factoren:

  • Hoe snel je leert
  • Hoe vaak je kunt lessen
  • De kwaliteit van de rijschool
  • Of je een medische aandoening hebt of niet

Heb jij het autorijden snel onder de knie? En kun je goed overzicht houden? Wanneer je snel leert, kan het zo zijn dat je maar 20 lessen nodig hebt voor het behalen van je rijbewijs. Maar niet alleen de leersnelheid is belangrijk, ook hoe vaak je lest en de kwaliteit van de rijschool spelen mee. Daarnaast kan een medische aandoening er ook voor zorgen dat je iets langer bezig bent. Heb je bijvoorbeeld ADHD? Dan kan het zijn dat je concentratie snel wegvalt en je wellicht meer lessen nodig hebt om het overzicht te kunnen behouden.

De invloed van de tussentijdse toets op aantal rijlessen

Twijfel je of je een tussentijdse toets wilt inplannen of niet? Wanneer je een tussentijdse toets doet, ligt het aantal gemiddelde lessen iets hoger. Maar houd in gedachten dat deze toets invloed heeft op het slagingspercentage en niet op het aantal rijlessen. 

Wanneer je moeite hebt met leren autorijden of als je het spannend vindt om examen te doen, raden we je altijd aan om een tussentijdse toets te doen. Zo krijg je alvast een indruk van hoe het echte examen gaat zijn.

Heb je je rijexamen gedaan, maar ben je helaas gezakt? Dan heeft dit uiteraard ook invloed op het aantal lessen. Als je meer examens nodig hebt voor het behalen van je rijbewijs, betekent dit ook meer lessen.