Wanneer heb ik een aanhanger rijbewijs nodig?

rijden met een aanhanger
Een aanhanger is heel handig voor meerdere doeleinden. Het is de perfecte middel om grote hoeveelheden materiaal of afval te vervoeren. Met een kleine auto wordt het al erg lastig om grotere dingen te vervoeren. Met een aanhangwagen kun je de capaciteit van een auto vergroten. Het is dus een handig middel om verschillende dingen te transporteren. Onder een bepaalde hoeveelheid heb je al genoeg aan een normale auto rijbewijs B. Maar soms heb je ook een speciale aanhanger rijbewijs nodig om gebruik te kunnen maken van zwaardere aanhangers.

Rijbewijs B gebruiken

Rijbewijs B is het normale rijbewijs dat je nodig hebt om een auto te mogen besturen. In bepaalde omstandigheden mag je al een aanhanger gebruiken zonder een aanhanger rijbewijs te gebruiken. Het is toegestaan om met rijbewijs B te rijden wanneer de maximale lading 750 kilogram bedraagt. Het gewicht van de aanhanger met de lading moet bij elkaar opgeteld worden. Wanneer een aanhanger 200 kilo weegt, mag je dus nog maximaal 550 kilogram lading meenemen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om meer dan 750 kilogram mee te nemen met rijbewijs B. Hiervoor moet er gekeken worden naar het totale gewicht van de auto. Met rijbewijs B mag het totale gewicht niet boven de 3500 kilogram uitkomen. Zolang je het totale gewicht niet overschrijdt mag de aanhanger meer dan 750 kilogram vervoeren. Waar je wel op moet letten is dat de aanhanger zelf niet zwaarder mag zijn dan het totaalgewicht van de auto.

Meer gewicht vervoeren

Om meer gewicht te mogen vervoeren kun je een rijbewijs B+ of BE halen. Voor rijbewijs B+ gelden de regels van rijbewijs B nog steeds. Maar het totale toegestane gewicht is nu 4260 kilogram in plaats van 3500. Voor rijbewijs BE mag je het maximale trekgewicht van een auto vervoeren. Op de papieren van de autofabrikant staan belangrijke gegevens zoals de maximale trekkracht en gewicht die een auto aankan. Met Rijbewijs BE mag je het maximale gewicht bereiken. Maar het gewicht dat je meetrekt mag niet meer zijn dan 3500 kilogram. Op Hapert.com kun je stevige en betrouwbare aanhangers kopen. Al jaren is HAPERT marktleider op het gebied van lichte aanhangwagens.